Dobrodošli na Naqshbandi Haqqani Rabbani Portal!

Počinjemo utičući se Gospodaru protiv smicalica i zamki prokletog šejtana, jer šejtan je biće koje svo svoje postojanje posvećuje skretanju čovjeka s pravog puta u vječno prokletstvo.

Nastavljamo izgovarajući riječi Uzvišenog,  Bismillahir Rahmannir Rahiim: U ime Allaha Milostivog, Samilosnog. Samilosni nam je poslao Poslanika Muhammeda (s.a.v.s) kao milost ljudima. Neka su naša srca, selami i salavati uz voljenog nam Poslanika (s.a.v.s), Habeebullah-Gospodarovog Miljenika.

Esselamu-aleikum we rahmetullahi we berekatuhu, o vi koji tražite!

Na ovaj portal niste došli slučajno. Ništa na svijetu ne događa se bez razloga. Ništa se ne događa bez uticaja beskrajne mudrosti skrivene u svemu, čak i kad je to naizgled nevažna sitnica. Čak i postojanje jednostavne pijavice nosi svoju korist za čovjeka.

Vi ste ovdje zato što Vam je zapisano da ćete biti dovedeni do ovog portala. Božija je odredba još od Dana Obećanja, puno prije nego što ste poslani na ovozemaljski svijet, da ćete biti vođeni Njegovom rukom do vrata vječnog blagostanja. Svako od vas prolazi različite puteve da dođe do ovog mjesta, jer “Allahovih puteva je više nego ljudskih  udisaja”, pa tako sada stojite na pragu otkrivanja sebe i ispunjavanja svrhe svog postojanja.

Od ove tačke, neki će se ovdje zadržati vrlo kratko i onda otići ne okusivši ništa od slasti i ne popivši ni kap iz opojnih potoka razumijevanja. Jednom takvom nesretniku možemo samo reći zbogom, jer nema prisile u vjeru-požnjet ćete ono što ste posijali. Jednom je melek Džibril rekao Allahovom Poslaniku (s.a.v.s.): „Čini šta želiš na ovom svijetu, o Muhammede, ali zapamti da ćeš polagati račun za sve što radiš. Živi kako želiš na ovom svijetu, o Muhammede, ali zapamti da ćeš jednoga dana okusiti smrt. Voli koga želiš u svom životu, o Muhammede, ali ne zaboravi da će vas jednoga dana rastaviti smrt.“ O ti koji tražiš, ostani ili idi, kako želiš!

Ipak, ima onih čije će duše zaroniti u potoke naših poziva i onda, neobjašnjivo povučeni u dubine, prepustit će se bez straha ili suzdržavanja u vrtoglavu bujicu istine kroz koju moraju proći boreći se sa svojim egom i strastima što ih odvraćaju od kretanja na ovaj opasan put. Napokon, gdje rijeka susreće Okean, valovi se smanjuju i smirenost osvaja, gdje se čuje šum mirnih voda što se sastaju, kap vode što bijaše nekad ti više ne postoji, rijeka također više ne postoji, ostala je samo široka, nepregledna površna Okeana-jedino što postoji. Jednom takvom počašćenom tada kažemo: „Sva hvala pripada Allahu koji je spasio izgubljenoga Svojom beskrajnom milošću.“ Dobrodošli u Dolinu Vječnog Smiraja!

O ti koji tražiš, moraš naučiti o sebi-gdje si sad i kuda ideš. Imaš samo jednu šansu i jednom kad prođe ovozemaljski život, više nikad je ponovo nećeš imati.

Putovanje je privlačno, destinacija neopisiva, jer kako neko može objasniti tu slast, taj osjećaj ushićenja pri dodiru, to lupanje srca zaljubljenoga u Ljubav?

O ti koji tražiš, slobodno crpi mudrost od Suhbaha prosutu po ovoj stranici,  iz svjetlosti što teče od našeg voljenoga Učitelja, Maulana Shaykh Muhammad Nazim Al-Haqqani Al-Adil Al-Qibrisi, četrdesetog Velikog šejha iz reda Nakšibendijskog Tarikata. Podučavanja su potekla iz srca prožetog Ljubavlju, a lišenog sebe i svog ega, srca koje je se u potpunosti predalo Neodoljivom Jedinom.

Maulana Vas ne zove sebi, niti ovom Tarikatu, nego Vas zove da mu se pridružite na putu slasti, na putu Ljubavi.

Prihvatite njegovu ruku, okusite Ljubav. Prihvatite njegov poziv.

Neka Vas ovi linkovi vode kroz Vaše putovanje:

Ko je šejh Nazim?

Šta je Suhbah?

Kako Vam ova stranica može pomoći?

Kako koristiti ovu stranicu?

Kako Vi nama možete pomoći?

Proučite primjer Mevlana šejh Nazimovog Suhbaha.

Neka Vaše putovanje počne!

Ako ste izgubljeni ili Vam treba pomoć, javite nam se e-mailom na admin@SufiHub.com. ili nas pratite/razgovarajte s nama na Twitter (SufiHub), Skype (SufiHub) ili Facebook (SufiHub). Možete nam čak poslati i sms na +65 8200 9955. Kontaktirajte nas!

Tražimo volontere koji bi pomogli prevesti ovaj sajt na što je više jezika moguće. Molimo, kontaktirajte nas ako želite volontirati. Hvala Vam, neka je Allahova milost na Vama zbog ovog velikog iskoraka ka Istini.

Pogledajte video zapise Mevlane na:

Registrujte se na ovoj stranici kako bismo Vam mogli slati novosti putem maila svaki put kada je nešto novo postavljeno na stranicu. Također nas možete slijediti na Twitter-u pod imenom SufiHub.

Za reprodukciju članaka sa ove stranice, molimo da tražite pristanak od SufiHub. Sažetke Suhbaha koje želite podijeliti (nakon pristanka) morate reproducirati u cjelini, a njihov izvor se mora naznačiti. Niti jedan dio bilo kojeg članka ne može se koristiti u komercijalne svrhe bez dozvole izvora.

Sva prava su zadrdžana.