Tužna flautina pesma/Тужна флаутина песма

Ћирилица:

Мевлана Шејх Назимов Cухбax

Тужна флаутина песма

1. март 2011, уторак

Еузубиллу химинеш шејтан нирраџиим

Бисмиллах-хир Рахман-нир Рахиим

Есселаму’алеикум ве рахметуллахи ве берекатуху


Део 1

(Овај кратки видео састоји се из два дела. Прве три минуте су музичко извођење на једном необичном инструменту под именом „ханг“ (пећина), порцеланскoм инструменту облика куполе (вок), који производи врло опуштајуће тонове што опијају цело биће. Видео можете видети овде-траје свега 3 минута и вредан је слушања, чак млади извођач делује веома искрено и угодан је за гледање.)
• Био је то очаравајући перформанс, толико пријатан да једноставно имате осећај да Вас у трену понесе у неки други свет. Мевлана је рекао извођачу да то није никакав тек изумљени инструмент што су склони тврдити многи (чак и Википедиа), него је био заступљен иу време Отомана. Свирале су га жене царског харема да би се Султан могао опуштати уз миле звуке. Мевлана се покорно захвалио Узвишеном Аллаху што му је послао овог скромног и стидљивог извођача, чија музика је расбистрила његове мисли и олакшала му терет брига.

Колекција "ханг" инструмената

(без коментара)

Крај првог дела

Део 2

(У следећем делу видеа, Мевлана објашњава дубину значења тужних, меланхоличних тонова дувачког инструмента налик флаути, а названог „nay“ (нај). Можете видети како Мевлана говори након што је извођење на инструменту завршено, јер видео не показује и сам музички део. Чисто због једноставности разумевања материје у тексту ћемо користити назив “флаута” уместо “нај” зато што много људи не зна шта је “нај” и нису чули за такав инструмент.)

 • Ноте, тонови који допиру из ове флауте / наја су увек тужни, меланхолични, тонови који напросто прогоне. Зашто?
 • Ова флаута, дакле нај, направљен је тако што је одсечен од своје мајке-стабла бамбуса. Од онога момента када је тако напрасно одвојен од своје мајке, тај болни део заобљеног бамбуса што се сада зове флаута / нај, плаче и јеца испуштајући тужне звуке као да жуди за повратком тамо одакле је потекао, као да моли да буде враћен својој шуми и поново уједињен са својим стаблом бамбус.
 • Наше душе створене су у Рају и током незамисливог броја година живеле су тамо у потпуној послушности и апсолутном блаженству близине Бога. Бејавши спуштене на земљу против своје воље и смештене у кавез егоистичног тела и грешних порива, оне цвиле од туге због тако неочекиваног растанка тражећи свој пут назад у домовину, у Рај.
 • Слушајући тонове наја, Мевлана се подсећа на тужне уздахе тих душа од којих свака тражи свој пут назад кући. “Слушајте шта вам бамбус говори”, каже он, “слушајте ту причу, ту тужну песму! То се бамбус жали на одвојеност од мајке-биљке од које је потекао.
 • Хвалећи извођача, Мевлана завршава своје излагање рекавши да је то било нешто “живо”, перформанс који није потекао из ума, већ из срца! “Свирао је као прави виртуоз.”, каже Мевлана, “Осетио сам задовољство и релаксацију слушајући га. А и мој Вођа, Велики Шејх Абдуллах је исто то потврдио. “.

Ел-Фатиха

Коментари

1) Раздвајање и уједињење

 • Само беба плаче када је одвојена од удобности и безбедности мајчине утробе; одвајање наја од његове матичне биљке болно је и срцепарајуће искуство. Слично томе, смрт, која је одвајање душе од тела, описана је као мучно искуство, јер то је тренутак када се душа растаје од тела, од сваке ћелије засебно.
 • Кроз наше животе, Аллах нам показује како раздвајање је грозно, незамисливо болно искуство, а да је поновно спајање слађе од меда.
 • Свака смрт је дубока жалост за све вољене од којих се неки никада и не помире са губитком раздвајања. Ипак, након сваког раздвајања остане тај осећај надања и радовања поновном сусрету. Мевлана каже: “Чак и одвојеност од хране током тих неколико сати поста чини оно парче хране по завршетку поста тако укусним, неодољиво слатким.
 • Управо за ову тему вежу се речи нашег Посланика савс: “Жудња човека за домовином знак је вере.”
 • О верници, ви нисте створени на овоме пролазном свету. Ви нисте створени за овај пролазни свет и ви никада нећете понети са собом део овог несталног света. Слушајте плач своје душе! Дошли сте из вечнога света и вратићете се у вечни свет. Они који траже, наћи ће пут до уједињења са Узвишеним Аллахом и са Њим остати заувек, да се никада више не раставе.
 • Вечност, каже Мевлана, јесте најлепша реч. То је реч која даје наду против очаја овог пролазног живота, која даје радост насупрот тузи и патњи овог живота, даје задовољство насупрот боли и отровима овог живота. Вечност.
 • Питајте оне који су изгубили драгу особу, неког вољеног, шта би дали за само пет минута сусрета с њима, само да их загрле, помилују по коси, само да их држе у наручју, да их виде, само још једном да чују глас особе која им толико недостаје и због које им срце толико пати. А замислите када би им било понуђено да скупа проведу још једну годину! О, како би они били срећни, како би им срце поскакивало од радости, како би само запевали!
 • Али, верници, зар не схватамо да нам је понуђен поновни сусрет са нашим Вољеним и то не на бедних пет минута или само годину, него заувек! Он ће нас заувек обасипати љубављу, кроз целу вечност и без престанка, наше душе више никада неће патити због раздвојености од Њега, никад више. Наше душе то знају и зато нам стварају жудњу за сусретом у вечности према којој хрлимо-дајући нам наду и снагу својим јецајима оне нас подржавају на путу према вечности.
 • Ипак, ми као да смо глуви на све молбе, сав плач уцвељених нам душа, окрећући леђа вечности бирамо вечну раздвојеност од Њега-бирамо овај пролазни свет. Управо зато што тако чинимо, када се вратимо у вечни свет плакат ћемо и јецати за овим светом, а како се овде никада више нећемо вратити, јецања и туга постат ће вечни, јер тада ћемо схватити да смо вечно одвојени од нечега што волимо.

2) Истинске вође су Владари Срца

 • На крају видеа, Мевлана истиче како млади извођач има особину вође, јер је свирао из срца, а не из ума, те да су због тога његове поруке продрле у срце Мевлане доносећи му опуштање и осећај задовољства. Мевлана нас учи да се данашње верске вође могу поделити на два типа.
 • Први тип су они едуцирани који причају из главе, причају оно што су запамтили из некаквих бележака или интелектуалних дискусија. Они су заузети сакупљањем титула и свега онога по чему ће се разликовати од других, добри су говорници и често цитирају одломке својих радова-истраживања и теза. Како њихове речи долазе из њихових глава, тако и не допиру даље од главе слушаоца којем, бејавши лишен светлости, све те речи доносе само тежину и додатно оптерећење његовим мислима. Један студент може бити задивљен информацијом, али никако се не може борити против ђавољих подстрекавања у себи.
 • Мевлана каже да ови типови учитеља верују како морају прочитати књигу о нечему да би после поучавали о тој теми / наслову. Они у дефиницији алима изједначавају памћење садржаја са читањем много књига. Речи које допру до ума студента не могу донети никакву сатисфакцију, јер само у знању које је стигло до ученикова срца истинско задовољство је скривено.
 • Други тип учитеља говори из срца обасјаног светлошћу и говори вашим срцима, из бисера мудрости, из драгуља истинског разумевања. Њихово знање је знање искуства и укуса, јер нико неће наћи бисере и драгуље док не окуси патње на мукотрпном путовању проналаска. Такав један, који је обасут милошћу, он говори вашем срцу и онај који га слуша осећа се олакшаним, освежени и задовољним након посете предавању.
 • Увек можете приметити разлику! Мевлана каже да је то разлика као између неба и земље! Свако може приметити разлику између вештачког и прородног воћа. Једна врста говора (пуна ега) шаље поруку вашем уму и тиме вас умара, оптерећује; напротив, други тип (из срца обасјаног светлошћу) шаље поруке вашем срцу, подиже вас високо, опушта, води вас до задовољства душе. Дакле, тражите истинскога вођу, онога који говори из свог срца вашему срцу, јер на путу од срца до срца права је повезаност.

Овај резиме посвећен је сећању на нашу драгу сестру Мерјем Фатиму, кћер шејха Мухаммеда Баба Исхтииакуе (Мевланиног представника у УАЕ), ​​која је преселила само неколико сати пре него је сажетак објављен. Она је била инспирација за писање резимеа, јер док је она кушала сласт поновног сусрета, ми смо били препуштени сузама и боли због растанка. Нека Аллах подари вечну милост њеној души, а њеним вољеним нека подари вечни спокој због стрпљивости у подношењу туге и боли. Амин. Ел Фатиха.

Овај десетоминутни Cyxбax на енглеском језику можете видети на www.Saltanat.org, или кликните овде да погледате Cухбax. ТВ Салтанат је официјелна кућа шејх Мевлана Назима и цели програм он лично надзире, бира и одобрава материјале.

 

Latinica:

Mevlana Šejh Nazimov Suhbah

Tužna flautina pesma

1. mart 2011, utorak

Euzubillah himineš šejtan nirradžiim

Bismillah-hir Rahman-nir Rahiim

Esselamu’aleikum we Rahmetullahi we Berekatuhu

Deo 1

(Ovaj kratki video sastoji se iz dva dela. Prve tri minute su muzičko izvođenje na jednom neobičnom instrumentu pod imenom „hang“ (pećina), porcelanskom instrumentu  oblika kupole (vok), koji proizvodi vrlo opuštajuće tonove što opijaju cijelo biće. Video možete videti ovde-traje svega 3 minute i vredan je slušanja, čak mladi izvođač deluje veoma iskreno i ugodan je za gledanje.)

 • Bio je to očaravajući performans, toliko ugodan da jednostavno imate osećaj da Vas u trenu ponese u neki drugi svijet. Mevlana je rekao izvođaču da to nije nikakav tek izumljeni instrument što su skloni tvrditi mnogi (čak i Wikipedia), nego je bio zastupljen i u vrijeme Otomana. Svirale su ga žene carskog harema da bi se Sultan mogao opuštati uz mile zvuke. Mevlana se pokorno zahvalio Uzvišenom Allahu što mu je poslao ovog skromnog i stidljivog izvođača, čija muzika je rasbistrila njegove misli i olakšala mu teret briga.

Kolekcija „hang“ instrumenata

(bez komentara)

Kraj prvog dela

Deo 2

(U sledećem delu videa, Mevlana objašnjava dubinu značenja tužnih, melanholičnih tonova duvačkog instrumenta nalik flauti, a nazvanog „nay“ (naj). Možete videti kako Mevlana govori nakon što je izvođenje na instrumentu završeno, jer video ne pokazuje i sam muzički deo. Čisto zbog jednostavnosti razumevanja materije u tekstu ćemo koristiti naziv „flauta“ umesto „naj“ zato što mnogo ljudi ne zna šta je „naj“ i nisu čuli za takav instrument.)

  • Note, tonovi koji dopiru iz ove flaute/naja su uvek tužni, melanholični, tonovi koji naprosto progone. Zašto?
   • Ova flauta, dakle naj, napravljen je tako što je odsečen od svoje majke-stabla bambusa. Od onoga momenta kada je tako naprasno odvojen od svoje majke, taj bolni dio zaobljenog bambusa što se sada zove flauta/naj, plače i jeca ispuštajući tužne zvuke kao da žudi za povratkom tamo odakle je potekao, kao da moli da bude vraćen svojoj šumi i ponovo ujedinjen sa svojim stablom bambusa.
    • Naše duše stvorene su u Raju i tokom nezamislivog broja godina živele su tamo u potpunoj poslušnosti i apsolutnom blaženstvu blizine Boga. Bejavši spuštene na zemlju protiv svoje volje i smeštene u kavez egoističnog tela i grešnih poriva, one cvile od tuge zbog tako neočekivanog rastanka  tražeći svoj put natrag u domovinu, u Raj.
    • Slušajući tonove naja, Mevlana se podseća na tužne uzdahe tih duša od kojih svaka traži svoj put natrag kući. „Slušajte šta vam bambus govori“, kaže on, „slušajte tu priču, tu tužnu pesmu! To se bambus žali na odvojenost od majke-biljke od koje je potekao.“
    • Hvaleći izvođača, Mevlana završava svoje izlaganje kazavši da je to bilo nešto „živo“, performans koji nije potekao iz uma, već iz srca! „Svirao je kao pravi virtuoz.“, kaže Mevlana, „Osetio sam zadovoljstvo i relaksaciju slušajući ga. A i moj Vođa, Veliki Šejh Abdullah je isto to potvrdio.“.

     El-Fatiha

       

      Komentari

      1) Razdvajanje i ujedinjenje

      • Samo beba plače kada je odvojena od udobnosti i sigurnosti majčine utrobe; odvajanje naja od njegove matične biljke bolno je i srceparajuće iskustvo. Slično tome, smrt, koja je odvajanje duše od tela, opisana je kao mučno iskustvo, jer to je trenutak kada se duša rastaje od tela, od svake ćelije zasebno.
      • Kroz naše živote, Allah nam pokazuje kako razdvajanje je grozno, nezamislivo bolno iskustvo, a da je ponovno spajanje slađe od meda.
      • Svaka smrt je duboka žalost za sve voljene od kojih se neki nikada i ne pomire sa gubitkom razdvajanja. Ipak, nakon svakog razdvajanja ostane taj osećaj nadanja i radovanja ponovnom susretu. Mevlana kaže: „Čak i odvojenost od hrane tokom tih nekoliko sati posta čini ono parče hrane po završetku posta tako ukusnim, neodoljivo slatkim.
       • Upravo za ovu temu vežu se reči našeg Poslanika s.a.v.s.: „Žudnja čoveka za domovinom znak je vere.“
        • O vernici, vi niste stvoreni na ovome prolaznom svetu. Vi niste stvoreni za ovaj prolazni svet i vi nikada nećete poneti sa sobom dio ovog nestalnog sveta. Slušajte plač svoje duše! Došli ste iz večnoga sveta i vratit ćete se u večni svet. Oni koji traže, naći će put do ujedinjenja sa Uzvišenim Allahom i sa Njim ostati zauvek, da se nikada više ne rastave.
         • Večnost, kaže Mevlana, jeste najlepša riječ. To je riječ koja daje nadu protiv očaja ovoga prolaznog života, koja daje radost nasuprot tuzi i patnji ovog života, daje zadovoljstvo nasuprot boli i otrovima ovog života. Večnost.
          • Pitajte one koji su izgubili dragu osobu, nekog voljenog, šta bi dali za samo pet minuta susreta  s njima, samo da ih zagrle, pomiluju po kosi, samo da ih drže u naručju, da ih vide, samo još jednom da čuju glas osobe koja im toliko nedostaje i zbog koje im srce toliko pati. A zamislite kada bi im bilo ponuđeno da skupa provedu još jednu godinu! O, kako bi oni bili sretni, kako bi im srce poskakivalo od radosti, kako bi samo zapevali!
          • Ali, vernici, zar ne shvaćamo da nam je ponuđen ponovni susret sa našim Voljenim i to ne na bednih pet minuta ili samo godinu, nego zauvek! On će nas zauvek obasipati ljubavlju, kroz celu večnost i bez prestanka, naše duše više nikada neće patiti zbog razdvojenosti od Njega, nikad više. Naše duše to znaju i zato nam stvaraju žudnju za susretom u večnosti prema kojoj hrlimo-dajući nam nadu i snagu svojim jecajima one nas podupiru na putu prema večnosti.
          • Ipak, mi kao da smo gluhi na sve molbe, sav plač ucveljenih nam duša, okrećući leđa večnosti biramo večnu razdvojenost od Njega-biramo ovaj prolazni svet. Upravo zato što tako činimo, kada se vratimo u večni svet plakat ćemo i jecati za ovim svetom, a kako se ovde nikada više nećemo vratiti, jecanja i tuga postat će večni, jer tada ćemo shvatiti da smo večno odvojeni od nečega što volimo.

            

           2) Istinske vođe su Vladari Srca

           • Na kraju videa, Mevlana ističe kako mladi izvođač ima osobinu vođe, jer je svirao iz srca, a ne iz uma, te da su zbog toga njegove poruke prodrle u srce Mevlane donoseći mu opuštanje i osećaj zadovoljstva. Mevlana nas uči da se današnje verske vođe mogu podeliti na dva tipa.
           • Prvi tip su oni educirani koji pričaju iz glave, pričaju ono što su zapamtili iz nekakvih bilješki ili intelektualnih diskusija. Oni su zauzeti sakupljanjem titula i svega onoga po čemu će se razlikovati od drugih, dobri su govornici i često citiraju odlomke svojih radova-istraživanja i teza. Kako njihove reči dolaze iz njihovih glava, tako i ne dopiru dalje od glave slušaoca kojem, bejavši lišen svetlosti, sve te reči donose samo težinu i dodatno opterećenje njegovim mislima. Jedan student može biti zadivljen informacijom, ali nikako se ne može boriti protiv đavoljih podstrekavanja u sebi.
           • Mevlana kaže da ovi tipovi učitelja veruju kako moraju pročitati knjigu o nečemu da bi posle poučavali o toj temi/naslovu. Oni u definiciji alima izjednačavaju pamćenje sadržaja sa čitanjem mnogo knjiga. Reči koje dopru do uma studenta ne mogu doneti nikakvu satisfakciju, jer samo u znanju koje je stiglo do učenikova srca istinsko zadovoljstvo je skriveno.
           • Drugi tip učitelja govori iz srca obasjanog svetlošću i govori vašim srcima, iz bisera mudrosti, iz dragulja istinskog razumevanja. Njihovo znanje je znanje iskustva i okusa, jer nitko neće naći bisere i dragulje dok ne okusi  patnje na mukotrpnom putovanju pronalaska. Takav jedan, koji je obasut milošću, on govori vašem srcu i onaj koji ga sluša oseća se olakšanim, osveženim i zadovoljnim nakon posete predavanju.
           • Uvek možete primetiti razliku! Mevlana kaže da je to razlika kao između neba i zemlje! Svako može primetiti razliku između veštačkog i prorodnog voća. Jedna vrsta govora (puna ega) šalje poruku vašem umu i time vas umara, opterećuje; naprotiv, drugi tip (iz srca obasjanoga svetlošću) šalje poruke vašem srcu, podiže vas visoko, opušta, vodi vas do zadovoljstva duše. Dakle, tražite istinskoga vođu, onoga koji govori iz svog srca vašemu srcu, jer na putu od srca do srca prava je povezanost.
           • Mevlana upozorava sve učenike kako, za razliku od povraćanja kojim izbacujemo otrovanu hranu kada je slučajno pojedemo, ne postoji refleks koji će izbaciti iz nas ostatke lošeg podučavanja (kakvo plasira prva vrsta učitelja). Vrlo lako se može desiti da ta loša učenja ostanu u vama, otruju vas i nastave trovati do kraja života. Veliki šejh u vezi toga kaže da moramo biti oprezni i ne družiti se s onima koji negiraju tarikate i mušride, jer u suprotnom trebamo biti spremni da nosimo teško breme tame i celu jednu godinu živimo ranjenog srca!

           Ovaj rezime posvećen je sećanju na našu dragu sestru Merjem Fatimu, kćer šejha Muhammeda Baba Ishtiyaque (Mevlaninog predstavnika u UAE), koja je preselila samo nekoliko sati pre nego je rezime objavljen. Ona je bila inspiracija za pisanje rezimea, jer dok je ona probavala slast ponovnog susreta, mi smo bili prepušteni suzama i boli zbog rastanka. Neka Allah podari večnu milost njenoj duši, a njenim voljenim neka podari večni spokoj zbog strpljivosti u podnošenju tuge i boli. Amin. El Fatiha.


           Ovaj desetominutni Suhbah na engleskom jeziku možete videti na  www.Saltanat.org, ili kliknite ovde da pogledate Suhbah. TV Saltanat je oficijelna kuća šejh Mevlana Nazima i celi program on lično nadzire, bira i odobrava materijale.

           This entry was posted in 2011 @sr, Suhbah/Cухбax and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.