Нека су нам лица обасјана и срца чиста! Neka su nam lica obasjana i srca čista!

Мевлана шејх Назимова дневна предавања
Нека су нам лица обасјана и срца чиста!
7. мај 2011.

Еузубиллаx химинеш шејтан нирраџиим
Бисмиллах-хир Рахман-нир Рахиим
Есселаму’алејкум ве рахметуллахи ве берекатуху

(Мевлана се састао са групом турских домаћица, те их саветовао о питањима која се односе на њихове животе-образовање, брак, сигурност и посебне дове свима нам корисне. Коментари су истакнути другачијом бојом слова.)

Мевлана је подучио присутне једној услишаној и моћној дови

Мевлана шејх Назим изговара дову

 • Мевлана је поздравио госте прелепом довом: “Нека Аллах учини да ваше крајње одредиште буде на доброме путу. Нека учини да живите уз част и достојанство, праву веру и веровање. Нека учини да доспете у Његову божанску присутност лица чистих, обасјаних светлошћу и озарених радошћу. “
 • Потом је Мевлана подучио присутне како изговарати ову величанствену и снажну дову удахнутy у његово благословено срце:
 • “О, Господару наш, осветли наша лица Твојом светлошћу, а наша срца прочисти.” Свако ко изговара ову дову, открит ће како је услишана и уочит ће на свом лицу како се појачала божанска светлост, а како су нестале недаће које су мучиле срце , те ће се осећати почаствованим божанском присутношћу.

Тражите подршку

 • Мевлана је подсетио ученике да стално траже подршку светих изговарајући: “Мадад, ја Сајјиди, Мадад.” (Мадад значи ‘подржите нас’).
 • Све присутне је подсетио да сваку активност почињу са Бисмиллах-хир Рахман-нир Рахиим.

О високом образовању и радним местима

 • Мевлана је саветовао све присутне да се не брину ако њихова деца не добију место на универзитетима, јер боље је учити практичне вештине. Многи дипломци немају посао. Баш као што се вода засити шећером, државна служба у многим земљама више не може да прими толико дипломаца у радни однос.

Слободно мешање полова на колеџима и универзитетима

Слободно мешање полова у кампусима је постало нормално
Ово је знак да се ближи Судњи дан. Родитељи који своје кћери упишу у мешовити тип школе, бит ће дупло кажњени на Судњем дану (грех својега пркоса, те грех њихових кћери). Казна на Последњем (оном свету) ће бити неупоредиво тежа од искушења и казни овог света. Дакле, не марите много за овај свет, него мислите о ономе што ћете одговорити Аллаху на Судњем дану.

 • На тај Дан, Аллах ће питати: “Зашто сте дозволили својој ћерки да седи са овим човеком с којим није у родбинској вези? Је ли јој то било допуштено или забрањено? Зашто сте дозволили да вам ћерка иде у мешовиту школу? Зар сте мислили да је дозвољено тако слободно их мешати у школама? Јесам ли вам наредио да тако мешате мушкарце и жене? Или сам наредио да заштитите њену чедност? Па, где вам је достојанство? Где су вам врлине? ” Нема начина на који се може избећи казна која ће их стићи тог Дана.
 • Данашњи кампуси су дупке пуни момака и девојака који се слободно састају, те са толико тога што се догађа међу њима, немогуће је сачувати њихову чедност и непорочност, достојанство и веру. (Зар је заиста ‘стицање знања’ када вам се ћерка са школовања из иностранства врати кући промискуитетна, трудна и са полном болешћу? Какво је то школовање у којем оне постану тако искварене?) Мевлана се помолио да лоше заврше они који су издејствовали и увели такав систем школовања.

Удате жене треба да остану код куће и буду домаћице
Посланик (с.а.в.с) је рекао: “Овосветска имања су украси, а најбољи украс је побожна супруга.”

 • Мевлана се пожалио на чињеницу да нико не прима његов савет, као да говори зидовима. Заправо, чак и зидови слушају, каже Мевлана, али не и они које он саветује. Ово је време када људи објеручке прихватају све предлоге ђавола, а одбијају било коју наредбу од Аллаха!
 • Доноси ли пркос Свемогућем Аллаху икакву добробит и корист човечанству? Не! Ипак, људи и даље пркосе Аллаху, те је због тога њихов живот испуњен патњом и невољама: срца су им сломљена (јер не могу пронаћи мир и задовољство које толико желе), а тела су им повијена (измучена заразним и другим болестима). Људи се стално осећају болесни и слаби. Сва ова бол долази из опирања божанским наредбама.
 • Када би се жене повиновале шеријату и постале послушне домаћице (које се брину о свом дому, мужу и деци), не би дошло до овакве пометње у друштву. Уместо тога, лица би им била озарена, деца здрава, мужеви богати, а домови благословени (идући на посао, оне све то изгубе и онда пате).

 

Удајте своје кћери када просац покуца на врата
Посланик (с.а.в.с) је рекао: “Три ствари немојте одлагати: молитву, након што се огласио позив; спровод, након што особа умре; венчање, након што се појави прикладан просац.”

 • Многи родитељи одбијају просце њихових кћери, зато што више воле да оне прво заврше школовање. Зар родитељи мисле да ће просци чекати деценијама док девојка прихвати њихову понуду? Када се већ појави добар просац, не пуштајте да чека! Зашто не удају своје ћерке док још нису у двадесетима? Неке девојке студирају чак и након што уђу у тридесете! Имајући образовање у првом плану, успеће добити диплому, али губе прилику за проналазак супруга! Када једном прође време понуда, тешко је девојци наћи нову прилику. Мевлана даје пример Хајја Назихе која се удала у петнаестој години, те је сада већ бака.
  • Први просац ако буде прихваћен, бит човек који се дјевојци допасти. Дајте своју кћер првом прикладном просци који затражи њену руку! Ако њега одбијете, будите спремни да је дате човеку који јој се можда неће допасти. Ово је савет од Великога шејха (к) свим девојкама!
  • Удајући се касно, након што је прошао први и најпогоднији период за удају, њихови бракови се заснивају на злоћудном и агресивном основу, на крају завршавајући разводом. Деца се раздвоје и одгајају их различити (разведени) родитељи, а то је управо оно што је уништило нашу заједницу у задњих стотину година.

Упутства за сигурност ноћу


Неизвесна и опасна су ово времена

 • Девојке и жене не би требале да излазе вани ноћу, опасно је. Нити би мушкарци требали ноћу лутати улицама.
  • Мушкарци никада не би требали остављати жене ноћу саме, чак нити код куће. Пуно је злих и опаких људи који тумарају около, те зато човек мора бити код куће да заштити своју породицу.
  • У складу с тим, човек мора поседовати средства за одбрану, јер у случају напада на његов дом, мора бити спреман надвладати нападаче.
  • Самоодбрана је право које је сам Бог дао човечанству.
  • У први сутон затворите своја врата и своје капије.
  • Уђите у куће рано, те погасите спољна светла након тога.
  • Уздржавајте се од прављења буке.
  • Пазите једни друге.
  • Изговорите Ајетул-кјурсију (суре Трона) на сва четири угла своје куће, те дуните ка горе и ка доле на сваком углу.
  • Изговорите Ајетул-кјурсију свако на себе 7 пута.
  • Изговорите “Ја Хафеез, антал Хафеез” 100 пута (О, заштитниче, Ти си наш Заштитник).
  • Затим следи дова: “О Аллаху, поверавамо Теби на чување своју веру, своје веровање, част и врлине, младе и старе. Поправи наше стање, Свемогући Аллаху, исправи наше веровање и упути нашу децу. О Аллаху, Тебе молимо за сигурност и заштиту. “
  • Узмите абдест пре спавања.
  • Проучите најмање две странице из Кур’ана пре спавања.

Након тога се не бојте, јер ће чувари бити задужени и послани да пазе на вас и ваше домове. Кад га је гост питао је ли ово упутство предсказање да долазе зла времена, Мевлана је рекао: “Већ смо у тим временима. Шта чекате? ”

Савет људима Истанбула
Благословен је Стари град Истанбул и бит ће заштићен
Напустите модерни град Истанбул и идите на село.

 • Заштићен и сигуран је само онај ко живи у староме делу града Истанбула, јер ту су многе џамије, па идите тамо и обавите молитву. Становници морају поправити своје стање, остати код куће и изговарати горе наведене дове-посебни анђели чувари ће бити послани да их штите. Изван зидина Старога града, све новоизграђене области града су у опасности. Нарочита претња су модерне високе грађевине, јер у случају земљотреса нико не би преживео њихов пад.
 • Ви из Анадолије, морате се вратити у своја села, или ће вас Црно море прогутати. Немојте остати у Истанбулу.
 • Мраморно море такођеп није сигурно-оно лежи на вулкану, те море кључа испод површине. Ако дође до ерупције (као што се десило 1999 у Голчуку) бит ћете у смртној опасности.
 • Изговорите  „Ја Хафеез 100 пута сваког дана (О, заштитниче наш) и ништа се неће догодити.
 • “Многи момци су регрутовани у армију. Шта они могу учити за своју заштиту? “, питао је један гост. Мевлана је одговорио: “Учите Хасбуналлах Раббуналлах (Аллах нам је довољан, Аллах је наш Господар) и не бојте се.”

Завршни савет-направи залиху потрепштина
Сваког тренутка приближавамо се крају света.

 • Свако у свом дому треба направити залиху потрепштина и хране довољну за 40 дана, нпр. пиринча, соли, путера, сапуна итд.
 • Све што припремите за 40 дана, иншаАллах, трајат ће три пута дуже, па се не брините.
 • Мевлана је завршио предавање тражећи од ученика да моле за њега како би остао здрав и покретан.

Ел-Фатиха

 

Овај седамнаестоминутни Сухбах на турскоме језику можете погледати на www.Saltanat.org, кликните овдје за погледати.

Салтанат ТВ је званична страница Мевлана шејх Назима, чији садржај он лично надзире и одобрава.
Тражимо преводиоце ових Сухбаха са енглескога језика на што је више могуће језика. Вољни смо да платимо преводе, јер немамо пуно времена, а пуно је тога што треба обзанити људима широм света. Ако можете помоћи, контактирајте нас и доставите нам своју цену. Улажемо све напоре да повећамо средства за ову сврху, стога вас молимо за помоћ.

Mevlana šejh Nazimova dnevna predavanja
Neka su nam lica obasjana i srca čista!
7. maj 2011.

Euzubillah himineš šejtan nirradžiim
Bismillah-hir Rahman-nir Rahiim
Esselamu’alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

(Mevlana se sastao sa grupom turskih domaćica, te ih savetovao o pitanjima koja se odnose na njihove živote-obrazovanje, brak, sigurnost i posebne dove svima nam korisne. Komentari su istaknuti drugačijom bojom slova.)

Mevlana je podučio prisutne jednoj uslišanoj i moćnoj dovi

Mevlana šejh Nazim izgovara dovu

 • Mevlana je pozdravio goste prelepom dovom: “Neka Allah učini da vaše krajnje odredište bude na dobrome putu. Neka učini da živite uz čast i dostojanstvo, pravu veru i verovanje. Neka učini da dospete u Njegovu božansku prisutnost lica čistih, obasjanih svetlošću i ozarenih radošću. “

 

 • Potom je Mevlana podučio prisutne kako izgovarati ovu veličanstvenu i snažnu dovu udahnuty u njegovo blagosloveno srce: “O, Gospodaru naš, osvetli naša lica Tvojom svetlošću, a naša srca pročisti.” Svako ko izgovara ovu dovu, otkrit će kako je uslišana i uočit će na svom licu kako se pojačala božanska svetlost, a kako su nestale nedaće koje su mučile srce , te će se osećati počastvovanim božanskom prisutnošću.

Tražite podršku

 

 • Mevlana je podsetio učenike da stalno traže podršku svetih izgovarajući: “Madad, ja Sajjidi, Madad.” (Madad znači ‘podržite nas’).
 • Sve prisutne je podsetio da svaku aktivnost počinju sa Bismillah-hir Rahman-nir Rahiim.

 

O visokom obrazovanju i radnim mestima

 • Mevlana je savetovao sve prisutne da se ne brinu ako njihova deca ne dobiju mesto na univerzitetima, jer bolje je učiti praktične veštine. Mnogi diplomci nemaju posao. Baš kao što se voda zasiti šećerom, državna služba u mnogim zemljama više ne može da primi toliko diplomaca u radni odnos.

Slobodno mešanje polova na koledžima i univerzitetima

Slobodno mešanje polova u kampusima je postalo normalno

 • Ovo je znak da se bliži Sudnji dan. Roditelji koji svoje kćeri upišu u mešoviti tip škole, bit će duplo kažnjeni na Sudnjem danu (greh svojega prkosa, te greh njihovih kćeri). Kazna na Poslednjem (onom svetu) će biti neuporedivo teža od iskušenja i kazni ovog sveta. Dakle, ne marite mnogo za ovaj svet, nego mislite o onome što ćete odgovoriti Allahu na Sudnjem danu.
 • Na taj Dan, Allah će pitati: “Zašto ste dozvolili svojoj ćerki da sedi sa ovim čovekom s kojim nije u rodbinskoj vezi? Je li joj to bilo dopušteno ili zabranjeno? Zašto ste dozvolili da vam ćerka ide u mešovitu školu? Zar ste mislili da je dozvoljeno tako slobodno ih mešati u školama? Jesam li vam naredio da tako mešate muškarce i žene? Ili sam naredio da zaštitite njenu čednost? Pa, gde vam je dostojanstvo? Gde su vam vrline? ” Nema načina na koji se može izbeći kazna koja će ih stići tog Dana.

 

 • Današnji kampusi su dupke puni momaka i devojaka koji se slobodno sastaju, te sa toliko toga što se događa među njima, nemoguće je sačuvati njihovu čednost i neporočnost, dostojanstvo i veru. (Zar je zaista ‘sticanje znanja’ kada vam se ćerka sa školovanja iz inostranstva vrati kući promiskuitetna, trudna i sa polnom bolešću? Kakvo je to školovanje u kojem one postanu tako iskvarene?) Mevlana se pomolio da loše završe oni koji su izdejstvovali i uveli takav sistem školovanja.

 

Udate žene treba da ostanu kod kuće i budu domaćice
Poslanik (s.a.v.s) je rekao: “Ovosvetska imanja su ukrasi, a najbolji ukras je pobožna supruga.”

 • Mevlana se požalio na činjenicu da niko ne prima njegov savet, kao da govori zidovima. Zapravo, čak i zidovi slušaju, kaže Mevlana, ali ne i oni koje on savetuje. Ovo je vreme kada ljudi objeručke prihvataju sve predloge đavola, a odbijaju bilo koju naredbu od Allaha!

 

 • Donosi li prkos Svemogućem Allahu ikakvu dobrobit i korist čovečanstvu? Ne! Ipak, ljudi i dalje prkose Allahu, te je zbog toga njihov život ispunjen patnjom i nevoljama: srca su im slomljena (jer ne mogu pronaći mir i zadovoljstvo koje toliko žele), a tela su im povijena (izmučena zaraznim i drugim bolestima). Ljudi se stalno osećaju bolesni i slabi. Sva ova bol dolazi iz opiranja božanskim naredbama.

 

 • Kada bi se žene povinovale šerijatu i postale poslušne domaćice (koje se brinu o svom domu, mužu i deci), ne bi došlo do ovakve pometnje u društvu. Umesto toga, lica bi im bila ozarena, deca zdrava, muževi bogati, a domovi blagosloveni (idući na posao, one sve to izgube i onda pate).

 

Udajte svoje kćeri kada prosac pokuca na vrata
Poslanik (s.a.v.s) je rekao: “Tri stvari nemojte odlagati: molitvu, nakon što se oglasio poziv; sprovod, nakon što osoba umre; venčanje, nakon što se pojavi prikladan prosac.”

 

 • Mnogi roditelji odbijaju prosce njihovih kćeri, zato što više vole da one prvo završe školovanje. Zar roditelji misle da će prosci čekati decenijama dok devojka prihvati njihovu ponudu? Kada se već pojavi dobar prosac, ne puštajte da čeka! Zašto ne udaju svoje ćerke dok još nisu u dvadesetima? Neke devojke studiraju čak i nakon što uđu u tridesete! Imajući obrazovanje u prvom planu, uspeće dobiti diplomu, ali gube priliku za pronalazak supruga! Kada jednom prođe vreme ponuda, teško je devojci naći novu priliku. Mevlana daje primer Hajja Nazihe koja se udala u petnaestoj godini, te je sada već baka.

 

 • Prvi prosac ako bude prihvaćen, bit čovek koji se djevojci dopasti. Dajte svoju kćer prvom prikladnom prosci koji zatraži njenu ruku! Ako njega odbijete, budite spremni da je date čoveku koji joj se možda neće dopasti. Ovo je savet od Velikoga šejha (k) svim devojkama!

 

 • Udajući se kasno, nakon što je prošao prvi i najpogodniji period za udaju, njihovi brakovi se zasnivaju na zloćudnom i agresivnom osnovu, na kraju završavajući razvodom. Deca se razdvoje i odgajaju ih različiti (razvedeni) roditelji, a to je upravo ono što je uništilo našu zajednicu u zadnjih stotinu godina.

 

Uputstva za sigurnost noću


Neizvesna i opasna su ovo vremena

 

 • Devojke i žene ne bi trebale da izlaze vani noću, opasno je. Niti bi muškarci trebali noću lutati ulicama.
 • Muškarci nikada ne bi trebali ostavljati žene noću same, čak niti kod kuće. Puno je zlih i opakih ljudi koji tumaraju okolo, te zato čovek mora biti kod kuće da zaštiti svoju porodicu.

 

 • U skladu s tim, čovek mora posedovati sredstva za odbranu, jer u slučaju napada na njegov dom, mora biti spreman nadvladati napadače.

 

 • Samoodbrana je pravo koje je sam Bog dao čovečanstvu.

 

 • U prvi suton zatvorite svoja vrata i svoje kapije.

 

 • Uđite u kuće rano, te pogasite spoljna svetla nakon toga.

 

 • Uzdržavajte se od pravljenja buke.

 

 • Pazite jedni druge.

 

 • Izgovorite Ajetul-kjursiju (sure Trona) na sva četiri ugla svoje kuće, te dunite ka gore i ka dole na svakom uglu.

 

 • Izgovorite Ajetul-kjursiju svako na sebe 7 puta.

 

 • Izgovorite “Ya Hafeez, antal Hafeez” 100 puta (O, zaštitniče, Ti si naš Zaštitnik).

 

 • Zatim sledi dova: “O Allahu, poveravamo Tebi na čuvanje svoju veru, svoje verovanje, čast i vrline, mlade i stare. Popravi naše stanje, Svemogući Allahu, ispravi naše verovanje i uputi našu decu. O Allahu, Tebe molimo za sigurnost i zaštitu. “

 

 • Uzmite abdest pre spavanja.

 

 • Proučite najmanje dve stranice iz Kur’ana pre spavanja.

 

Nakon toga se ne bojte, jer će čuvari biti zaduženi i poslani da paze na vas i vaše domove. Kad ga je gost pitao je li ovo uputstvo predskazanje da dolaze zla vremena, Mevlana je rekao: “Već smo u tim vremenima. Šta čekate? ”

 

Savet ljudima Istanbula
Blagosloven je Stari grad Istanbul i bit će zaštićen
Napustite moderni grad Istanbul i idite na selo.

 • Zaštićen i siguran je samo onaj ko živi u starome delu grada Istanbula, jer tu su mnoge džamije, pa idite tamo i obavite molitvu. Stanovnici moraju popraviti svoje stanje, ostati kod kuće i izgovarati gore navedene dove-posebni anđeli čuvari će biti poslani da ih štite. Izvan zidina Staroga grada, sve novoizgrađene oblasti grada su u opasnosti. Naročita pretnja su moderne visoke građevine, jer u slučaju zemljotresa niko ne bi preživeo njihov pad.

 

 • Vi iz Anadolije, morate se vratiti u svoja sela, ili će vas Crno more progutati. Nemojte ostati u Istanbulu.

 

 • Mramorno more takođep nije sigurno-ono leži na vulkanu, te more ključa ispod površine. Ako dođe do erupcije (kao što se desilo 1999 u Golčuku) bit ćete u smrtnoj opasnosti.

 

 • Izgovorite  „Ya Hafeez 100 puta svakog dana (O, zaštitniče naš) i ništa se neće dogoditi.

 

 • “Mnogi momci su regrutovani u armiju. Šta oni mogu učiti za svoju zaštitu? “, pitao je jedan gost. Mevlana je odgovorio: “Učite Hasbunallah Rabbunallah (Allah nam je dovoljan, Allah je naš Gospodar) i ne bojte se.”

 

 

Završni savet-napravi zalihu potrepština
Svakog trenutka približavamo se kraju sveta.

 • Svako u svom domu treba napraviti zalihu potrepština i hrane dovoljnu za 40 dana, npr. pirinča, soli, putera, sapuna itd.
 • Sve što pripremite za 40 dana, inšaAllah, trajat će tri puta duže, pa se ne brinite.
 • Mevlana je završio predavanje tražeći od učenika da mole za njega kako bi ostao zdrav i pokretan.

El-Fatiha

 

Ovaj sedamnaestominutni Suhbah na turskome jeziku možete pogledati na www.Saltanat.org, kliknite ovdje za pogledati.

Saltanat TV je zvanična stranica Mevlana šejh Nazima, čiji sadržaj on lično nadzire i odobrava.
Tražimo prevodioce ovih Suhbaha sa engleskoga jezika na što je više moguće jezika. Voljni smo da platimo prevode, jer nemamo puno vremena, a puno je toga što treba obzaniti ljudima širom sveta. Ako možete pomoći, kontaktirajte nas i dostavite nam svoju cenu. Ulažemo sve napore da povećamo sredstva za ovu svrhu, stoga vas molimo za pomoć.

This entry was posted in 2011 @sr, Suhbah/Cухбax and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.