Интригантан интервју са Мевланoм: 12. децембар 2010. / Intrigantan intervju sa Mevlanom: 12. decembar 2010.

Ћирилица

Интервју са Мевлана Шејх Назимом
Интригантан интервју са Мевланом
12. децембар 2010.

Еузубиллах химинеш-шејтан нирраџиим
Бисмиллах-хир Рахман-нир Рахиим
Есселаму алеикум ве рахметуллахи ве берекатуху

(Мевлана је данас имао интервју за телевизију. Изоставио сам неважне делове интервјуа (као кад је питан за мишљење о томе би ли Ресулуллах с.а.в.с, да је и данас жив, дозволио да његова супруга вози ауто) и само сам одабрао делове интервјуа, који су поучни за све нас.)

Питање: Зашто је свет данас у оваквом стању? Како вратити доброту?

Мевлана: Људи би требали бити добра бића, али они инсистирају на томе да не буду добри. То је зато што човек не жели да напусти ђавола, него га подржава бијавши му покоран. Ђаво човеку не жели добро. Све патње и задесе човека зато што ђаво људе вара представљајући им лаж као истину, а истину као лаж. Свако добро дело приказано је као зло, а свако зло дело ђаво промовише као добру ствар. Уз ширење такве смутње, како човек уопште може постићи мир, јер линија између добра и зла постала је нејасна и мутна?

Тај феномен је сада присутан свугде у свету. Дакле, појављује се све више раздора и немира, више нико не живи у миру са другима. Владе су незадовољне својим грађанима, док грађани протестују против своје владе. Политичке странке су у завади једне с другима. Газде искоришћавају своје упосленике, док су радници незадовољни својим послодавцима. Наставници нападају своје ученике и студенте, а они опет врше одмазду и ускраћују им поштовање. Људи псују једни другима и више нема међусобног уважавања. Некад су се деца учила манирима и добром понашању у школама, али у данашње време то није случај. Више се не понашамо лепо једни према другима, више нисмо љубазни једни према другима.
Питање: Зашто се данас у свету дешава толико природних катастрофа?

Мевлана: То је зато јер Онај који нас је створио, није задовољан с нама. Зашто? Људи више не знају за Бога, а уместо тога познају и признају ђавола!

Питање: Како требамо славити Ашуру?

Мевлана: Направити лепу супу с месом и пшеницом, позвати људе и поделити то са њима. Скувати велики лонац хране и позвати гладне људе да једу! Људи деле храну само током Рамазана, али нису ли људи гладни и изван Рамазана? Дакле, поделите своју храну, чак и ако није Рамазан.
Питање: Овог 17. децембра је годишњица смрти Мевлана Џелалудин Румија (кс). Неки људи ће славити тај дан облачећи посебне костиме и држећи представе у театрима. Шта Ви мислите о томе?
Мевлана: Тиме се неће постићи циљ учења Мевлане Џелалудина Румија (кс). Таква славља и представе нису оно што је Мевлана хтео од нас! Права његова порука усмерена је на свест људи, водећи лоше људе ка доброти. Та модерна славља годишњице његове смрти су заправо погрешно схватање људи о ономе што је Мевлана стварно хтео од нас.

Питање: Сада се многи људи противе ставу тариката. Који су Ваши ставови о томе?

Мевлана: Људима мора бити допуштено да доживе прави пут тариката и никако се не сме забранити практиковање стварног тариката било где у свету. Током турске владавине, сви тарикати су били у процвату. Данас су многе текије затворене, као што људи кажу, “попуњене су лењим људима.” Уместо тога се отварају бордели, барови и ноћни клубови. Само на Кипру постоји 500 ноћних клубова! Имају ли они икакву корисну улогу?
Уз  толику доступност бордела и ноћних клубова, многи људи одлуче да остану сами и играју се около. Зашто се женити или удавати и бити оптерећени одговорношћу, када могу јефтино добити сексуално задовољење на тим местима? Зашто тражити халал, када је харам расположив на тако лак и јефтин начин? Овај став доводи до појаве великог броја невенчаних девојака у заједници. Муслиманске владе морају затворити борделе и ноћне клубове.

Неки људи кажу да је врло уносно водити обекте таквог типа. Но, новац зарађен на борделима и ноћним клубовима је харам новац који доноси невоље и патње уместо здравља и мира.
Многе жене су преварене и присиљене да раде на тим тајновитим местима. Примљене су на посао преко лажних огласа, а онда продате приликом трговине женама. Бог ће муњом казнити такве људе (који тргују женама и присиљавају их на проституцију).
Питање: Шта ће се догодити у овој 2011. години? Оно што сте предвидели у прошлости, све се остварило.
Мевлана: Свакодневно ће се невоље и казна спуштати на човечанство. То ће утицати на појединце, као и читаве заједнице. Зашто? Људи више не траже Истину. Када би искрено тражили истину, Бог би им послао неког искреног, Сиддик, да их води. Али, данашњи људи су лицемери, па се састају само са браћом по незнању који следе исту идеологију као и они сами. Зар мислите да ће Ваш живот бити у добром стању ако га поверите рукама незналица и неодговорних?


Питање: Шејх-ефендија, у овим нашим временима, људи су богати материјално, али нису срећни. Зашто стално има тако много људи који Вас желе посетити?
Мевлана: Они се овде осећају смирено, јер ми не варамо људе који нам долазе. Ми не позивамо људе на овај дуњалучки живот, ми их позивамо Богу. Ми их не присиљавамо – они могу прихватити савет ако им се то свиђа, или могу да оду ако се с тиме не слажу.
Питање: Шта је циљ учења накшибендијског тариката? Шта је Ваш циљ у животу?
Мевлана: Наш циљ је пронаћи Бога, спознати Бога, служити Богу, бити слуга Богу, чинити добро, живети са добротом и умрети с добротом. Шта још (осим тога) можемо пожелети? Све што им је потребно за путовање је овде (у тарикату) – шта ‘јести’ и шта ‘пити’.
Али ђаво се томе снажно противи. Он каже: “Нема тариката, нема вере, не постоји Створитељ!” Како може не постојати Створитељ ако постоји стварање? Ко је створио бића? Филозофија ђавола за људе 21. века је следећа: “Јести, пити, бити весео и не бринути за ништа друго! Не постоји ништа друго у животу осим тога. Будите као животиње, оне такође живе за ту исту сврху.” Човек овог доба више воли да живи попут животиње, него попут анђела ( а човек је оно између тих двају светова).
Питање: Шта значи живети попут анђела?

Мевлана: Анђели су створени од светлости (нур), они су небеска створења, створени су само да служе Бога. Ми смо створени од земље (тла), па смо зато овде.  Бог нам је дао ум (‘акл) да бисмо могли мислити, размишљати, промишљати и одлучивати. Онај ко не користи дар ума, искусиће бескрајне и ужасне патње! Ум, када је исправно вођен, може разликовати прави пут од лажи.

Ко су Водичи? Они су Посланици које је  Бог послао да укажу човеку на прави пут. Али ђаво увек шапуће човеку: “Не слушај овог Посланика! Он је човек попут вас, он само жели да вас контролише. Слушајте мене уместо њега, ја ћу вам показати пут до слатког и лепог живота (пуног телесних ужитака). Постоји толико много начина да уживате, зато не брините (о оном животу) и почните да уживате! ” Дакле, Посланици и ђаволи вуку срца људи у супротним смеровима.
Питање: Шејх-ефенди, гледате ли телевизију?
Мевлана: Мени је досадно оно што је на ТВ-у. Они цео дан причају и продају (оглашавање) на ТВ. Људи би требали престати причати и почети радити уместо тога. Данас се приказује превише неморалних филмова и порнографије на ТВ. Цели дан нас опседају таквим емисијама!

Постоје и они који превише гледају фудбал. Шта је корисно у гледању фудбала? Навијачи се потуку и повреде једни друге, а ту је и корупција и насиље у спорту. Они бацају камење на полицију и озлеђују једни друге, понекад избоду и убију супарничког навијача-све то током утакмице! Је ли то људско понашање? Има ли било какве користи у гледању таквих игара?

Постоје заиста добре документарне емисије које људи могу гледати, али они преферирају бесмислене у односу на оне стварно корисне.
Питање: Неки људи верују у реинкарнацију, да ће бити поново рођени као магарац, пас или мачка. Шта Ви мислите о томе?
Мевлана: Таква веровања су бесмислена, не треба у то веровати. Јесте ли икада чули магарца да је рекао: “Био сам некад људско биће, али сада сам магарац.”? Идите и питајте магарца.
Питање: Које врсте љубави постоје?
Мевлана: Постоје две врсте љубави. Једна од њих је путена љубав која се заснива на пожуди и страсти. Друга је Света Љубав инспирисана љубављу према божанском.
Када се две животиње састану током сезоне парења, оне постају сексуално узбуђене и паре се у жару тренутка, а онда се разиђу као странци и оду тражити друге партнере за парење како би задовољиле своју пожуду и страст. То је животињска љубав, а људи су постали управо такви. Пуно је прељуба и блуда у данашњем друштву.
Жене, као слабији и нежнији пол, лако буду “увучене” у ову врсту односа, те заврше укаљане части и уништене будућности. Након што се мушкарац задовољи, он једноставно избаци жену из свог живота, без трунке сажаљања.
Све више и више људи се разводи. Само шест месеци или годину дана у браку и већ су на ратној нози, а још хрле и компликованом разводу. То је постало готово као игра, брак и развод се тако олако схватају у друштву.
Многи људи користе право на развод-разводе се и избацују ван беспомоћне жене након само неколико месеци брака. Након што му досади супруга, он се разведе и започне “лов” на нову с којом ће се поиграти. Такви људи се не боје Бога, они не схватају да су им њихове супруге поверене од Бога да их чувају (одговорност). Њихове жене су им постале халал (дозвољене) по Божјој одредби. Након што окуси мед и узме оно што жели од своје супруге, он је излуди, понекад док је трудна или са децом, окрутно је третирајући као роба или стоку. Он никада и не помисли на то шта жена жртвује и кроз шта пролази и није га брига како ће се она бринути за себе или како ће одгајати децу. Више него често, када је избачена напоље, женин живот постаје испуњен потешкоћама, док је мушкарац заузет планирањем новог живота с другом девојком. Каква окрутност! Такви људи би требали бити у затвору док се не уразуме – такав закон би био добар. Бог ће казнити таквг окрутног починиоца.
Питање: Имате ли нешто рећи за крај, пре него завршимо овај интервју?
Мевлана: Будите богобојазни. Нахраните сиромашне, Посланик (с.а.в.с) увек је тако чинио. Немојте бити окрутни према својим женама, оне су слабији пол, штитите их и будите нежни према њима. О мушкарци, ако сте окрутни према својим женама, Бог ће вас ставити под контролу људи који ће вас угњетавати. Будите добри према женама. Цели свет је у завади, нема више мира, па нека ваш дом буде пребивалиште љубави и мира.
А кад људе савјетујете, радите то тако да они разумеју, говорите језиком који одговара степену њиховог образовања.

Сва срећа и сва невоља што вам се сручи на главу је од Бога. Све је од Њега. У то морате веровати.
Имам нешто за вас. Клањајте два реката дневно и изговорите Хасбуналлах, Раббуналлах 100 пута. Ако сте то урадили са искреним веровањем, с љубављу према Богу у свом срцу, неће бити препрека у вашем животу које се неће моћи превазићи. То ће уклонити све сметње из вашег живота.

Питање: Неуспешна сам у школи. Шта да радим?
Мевлана: Боље је за Вас да будете домаћица. Многе жене теже вишем и високом образовању, одлажу брак до касно у њихове животе – неке заврше саме и неудате до краја живота. Ако имате потешкоћа у школи, можда имате вештине у нечем другом. Школа није корисна за свакога. Дворишта неких школа нису чиста, па ће узурпирати и “запрљати” ваш начин живота, ваш начин размишљања.
Има толико много просаца који траже твоју руку, па зашто одбијаш њихову понуду и размишљаш о високом образовању? Многи бракови пукну зато што жена која ради каже свом мужу: “Ја не овисим о теби”, а то је лош обичај.

(Мевлана је затим упутио захвалу саговорницима, позвао их да це послуже припремљеним освежењима, те је упутио дову Богу за њих.)

Ел-Фатиха

 

Коментар
Мевлана је у овом интервјуу говорио о многим питањима која се тичу жена.

 • Жене требају бити опрезне код бирања радног места. Многе, док траже уносан посао далеко од дома, буду ухваћене у мрежу трговине људима, ропства и проституције. То је бедан крај за младе жене чији живот је постао бесмислен и испуњен константном патњом.
 • Неке жене, каже Мевлана, одлуче се за студије до касно у животу, па тако остану неудате. То је још један грозан губитак, јер оне неће доживети блаженство брака и радост мајчинства.

وَمِنۡ ءَايَـٰتِهِۦۤ أَنۡ خَلَقَ لَكُم مِّنۡ أَنفُسِكُمۡ أَزۡوَٲجً۬ا لِّتَسۡكُنُوٓاْ إِلَيۡهَا وَجَعَلَ بَيۡنَڪُم مَّوَدَّةً۬ وَرَحۡمَةً‌ۚ إِنَّ فِى ذَٲلِكَ لَأَيَـٰتٍ۬ لِّقَوۡمٍ۬ يَتَفَكَّرُونَ

А међу Његовим знаковима је то да је Он створио за вас друга међу вама, да с њима можете живети у миру и Он је ставио љубав и милосрђе у ваша срца; доиста су то знакови за оне који размишљају. (Сура Ар-Рум 30:21)

 

 • Неки родитељи присиљавају своју децу да се пењу све више и више на лествици образовања, чак и када очито нису склона учењу. Не мора свако имати диплому, докторат или мастерс, како би пронашао срећу и опскрбу. Многи људи имају таленат изван академске заједнице. Они могу бити обдарени вештином руку и мисли, па се снабдети и на друге начине. Неки имају око за дизајн, други могу поправити аутомобиле, а неки имају природан таленат за кување. Женама може бити корисније поседовање вештина потребних домаћинству (кување, шивење, подизање детета), него постизање успеха у атомској физици од којег можда неће имати никакве користи када се удају.
 • Тако је много бракова данас где и муж и жена одлазе на посао, остављајући своју децу са дадиљама или у обдаништима. Нема веће радости за родитеље од васпитавања деце, од осећања њихове искрене љубави и удовољавања њиховим многобројним потребама. Тако је тужно да многи родитељи пропусте ово дивно, животно искуство, само да би зарадили неки додатни новац. Након што њихово детињство прође, немогуће је поново створити блиску везу са својом децом; “изгубит” ћете их заувек.

 

 • Жене нису предодређене за рад, оне су божански дизајниране за рађање и васпитавање деце. Мевлана каже да сваки пут кад човек гледа жену која није његова супруга, он одузима део њене лепоте и младости. Резултат тога је да запослене жене изгледају изборане, изнурене, болесне и остареле тако брзо! Исто тако, жене које су покривене и које се чувају само за своје мужеве, целог живота у себи задрже сву своју младост, енергичност и лепоту.

 

 • Будући да су жене дизајниране да буду вољене мајке, њихова срца су по природи јако мекана и лако ганута. Иблис није био у могућности преварити сејјидина Адема (с.а.в.с), али је врло брзо успео да постигне напредак код Хаве. Опасност од овог, Мевлана каже, вреба из разлога што је жене лако навести на прељубу, упркос добром васпитању. Будући да су саосећајне, жене брзо падају на приче о патњи и заклињање у љубав. Оне су заљубљиве природе и често изједначавају љубав с интимом. Толико људи, знајући то, неуморно прогоне жене с једином намером да са њима почине блуд (зина). Колико често читамо о конзервативним и угледним женама које су родиле ванбрачну децу? Оне нису промискуитетне жене, али су угрожена њихова строга начела, јер су биле гануте варљивим речима предаторних мушкараца. Окрутни мушкарци увек искористе ову слабост код жене, па зато Ислам настоји заштитити нежнији пол спречавањем слободног мешања полова. Али ђаво је паметно преокренуо значење оваквог поступка како би се чинило да Ислам унгетава жене (због наредбе о ношењу хиџаба и одвајања од мушког света), те да смо назадни због практиковања застареле традиције.
 • Иблис врло вредно ради на промовисању незаконитог секса ван брака (зина). Познато је да се Иблис свим снагама бори како би навео жену на почињење блуда (зина) јер је то једини најдеструктивнији грех, грех који растура везу доброте у било којој заједници. Зина уништава породични живот, а без чврсте породичне заједнице која је побожна и боји се Бога, цела заједница тоне у пропаст. Зина доводи до убистава из страсти, породица пропалих због срамоте и губитка образа, деце рођене изван брака, друштвених зала као што су незапослене самохране мајке, сексуално преносиве болести и губитак вере (Иман).
 • Људи у данашње време више не схватају колики је грех блуд. Прељуба је постала свакодневна појава, успутни секс је постао начин живљења многих младих људи данашњице. Ми као родитељи морамо вршити на њих притисак да постану свесни тежине овог одвратног греха.
 • Родитељи морају играти кључну улогу у превенцији блуда. Они често направе грешку чинећи брак скупим захтевајући дрско висок мираз. У Азији, мушкарци плаћају мираз породици жене, док у Индији и Пакистану, мужева је породица та која захтева мираз. У оба случаја, када је захтев мираза висок (нарочито ако се у породици сматра да је њихово дете је супериорније због образовања, касте или социјалног статуса), верени парови проведу много година у штедњи пре него се венчају. Управо током тог дуготрајног периода чекања, који некад траје и дуги низ година, деси се да пар подлегне искушењу, те почне чинити зина. Ђаво шапће: “Већ сте се верили, тако да је у реду, свадба која ће уследети само је формалност.” Родитељи морају следити суннет Божјег Посланика (с.а.в.с), чинећи брак једноставним, приступачним и брзим. Након што је пар сазрео, те је спреман и вољан да буде у браку, венчајте их! Одгађање ће само донети низ проблема и искушења младом пару пуном жеље. Посланик (с.а.в.с) је рекао: “Највише је задовољства у браку који изискује најмање трошкова” и “Журба је ђавољи посао, осим у три ствари: прво, журити на молитву након позива; друго, обавити спровод и треће, венчати пар кад су спремни за брак. “
 • Посланик (с.а.в.с) је рекао: “Кад год је човек сам са женом, ђаво је трећи.” Зарученим паровима често буде допуштено провести интимне тренутке заједно, јер их се већ гледа као да су једно. Но, када су заједно, ђаво је увек са њима да их подстиче на кукавички чин. Жеље младих људи су попут вулкана-остављајући их заједно без надзора је позив на почињење блуда. Родитељи морају бити свесни да заруке само значе да нико не може просити те особе, јер хадис забрањује тражити руку особе која је већ верена. Но, верени пар је још увек незаконит, јер се још увек требају венчати, зато се у целости треба придржавати свих строгих правила о састајању. Родитељи морају бити одговорни у таквим стварима, те морају бити јако опрезни.
 • Једном је неки човек дошао код Посланика (с.а.в.с) и рекао: “Волим зина / блуд.” Присутни асхаби су бесњели на његову грубост и почели су се према њему грубо понашати. Посланик (с.а.в.с) је одвео младића настрану и рекао му: “Како би се осећао ако би неко починио прељубу с твојом мајком? Или сестром? Или твојом женом? Или твојом кћери? Схваташ ли да свака жена с којом заблудиш јесте нечија мајка, сестра, кћи? ” Младић је схватио своју лудост, па рекао: “Сада не постоји дело који мрзим више од зина.” Видите ли мудрост нежног и искреног савета? У данашњем свету где је порнографија и голотиња на дохват руке, савет Посланика је снажан противотров којег требамо.
 • Управо како је сејјидина Адему (а.с) речено да не прилази близу забрањеног дрвета, тако је нама речено да не прилазимо близу блуда:

وَلَا تَقۡرَبُواْ ٱلزِّنَىٰٓ‌ۖ إِنَّهُ ۥ كَانَ فَـٰحِشَةً۬ وَسَآءَ سَبِيلاً۬

Нити да се приближавамо прељуби, јер то је срамотно (дело) и подли чин који отвара пут (другим злим делима). (Сура Ал-Исра’ 17:32)

 • Тако је много парова који су пали у искушење и починили блуд, а сви су они почели тако што су намеравали пробати само мало од забрањеног воћа, но њихова неспутана страст одвела их је дубоко у бешчашће. Чак је и сејјидина Јусуф (а.с) осетио трачак искушења када га је прелепа Зулејха пожељала и само га је Божја милост спасила. Ако се то догодило племенитом Посланику који је био сам са женом, па шта ћемо онда ми, обични људи?

وَلَقَدۡ هَمَّتۡ بِهِۦ‌ۖ وَهَمَّ بِہَا لَوۡلَآ أَن رَّءَا بُرۡهَـٰنَ رَبِّهِۦ‌ۚ ڪَذَٲلِكَ لِنَصۡرِفَ عَنۡهُ ٱلسُّوٓءَ وَٱلۡفَحۡشَآءَ‌ۚ إِنَّهُ ۥ مِنۡ عِبَادِنَا ٱلۡمُخۡلَصِينَ

 

И доиста, она га је пожелела и он би се био предао њеној страсти да није видио доказе свога Господара. Тако је то било да бисмо могли њега одвратити од зла и незаконитих сексуалних односа. Зацело, он је био један од Наших изабраних, (вођених) слугу. (Сура Јусуф 12:24)

 

 • Код бирања супружника, веома је важно одабрати партнера према побожности. Из хадиса сазнајемо: “Жену се жени због њене лепоте, породичног порекла (части), богатства или вере. Онај који се ожени због лепоте, наћи ће ружноћу. Ко се жени због части, бит ће обешчашћен. Ко се жени због богатства, постат ће сиромашан. Али онај ко се ожени због вере, наћи ће лепоту, част и богатство. “Данас се људи венчавају због јаке телесне привлачности или пожуде. То не траје дуго, те често након само неколико месеци обоје се засите и желе се развести. Такви холивудски бракови су постали свакодневна појава, те цела једна трећина бракова завршава разводом. Дакле, жените се и удајите због ваљаних разлога.
 • Мевлана је такође говорио против мушкараца који лоше поступају према нежнијем полу. У Часном Кур’ану Бог каже:

ٱلرِّجَالُ قَوَّٲمُونَ عَلَى ٱلنِّسَآءِ بِمَا فَضَّلَ ٱللَّهُ بَعۡضَهُمۡ عَلَىٰ بَعۡضٍ۬ وَبِمَآ أَنفَقُواْ مِنۡ أَمۡوَٲلِهِمۡ‌ۚ

Мушкарци су заштитници и помагачи женама, јер је Бог једном дао више (снаге) него другоме и зато их они снабдевају из свога имања. (Сура Ен-Ниса 04:34)

 • Мушкарци би требало да штите и пазе слабији пол. Али данас, многи људи злоупотребљавају своју моћ, извргавајући своје жене физичком мучењу и менталној патњи. Имам Газали је рекао: “Родитељи морају бити веома опрезни пре него се удају њихове кћери, јер их шаљу у неку врсту ропског служења.” У рукама богобојазног човека, жена живи блажен и благословен живот, због чега је Посланик (с.а.в.с) рекао мушкарцима: “Кад се човек жени, он је испунио пола своје вере, па нека се боји Бога у погледу преостале половине.”
 • Нажалост, многи мушкарци злоупотребљавају данашњи систем, те третирају жене као сексуалне и обекте пожуде. Неки избаце своје жене и разводе се у замену за лепе ствари или једноставно зато што су им оне досадиле; други их опет редовно туку и подвргавају содомији и силовању. Посланик (с.а.в.с) је рекао: “Најбољи људи су они који су најбољи својим женама.” Чак и када им се приближавају због брачних односа, људи су упућени хадисом, да започну предигром, а не да дођу на своје жене као дивље звери на звездану. Ислам је лепа вера, вера љубави и обичаја, то је начин живота, најплеменитијег понашања и највиших принципа.

هُنَّ لِبَاسٌ۬ لَّكُمۡ وَأَنتُمۡ لِبَاسٌ۬ لَّهُنَّ‌ۗ

Оне су ваша одора. А ви сте њихова одора.

(Сура Ел-Бекаре 2:187)

 • Зар ови окрутни људи не схватају да су се родили из утробе жене? И да свака жена коју повреде, туку, злостављају и понижавају, јесте нечија вољена ћерка, сестра, мајка? О, мушкарци! Опходите се према својим женама са нежношћу и разумевањем, оне су крхка бића створена од вашег ребра да вам буду пар. Посланик (с.а.в.с) никада није дигао руку ни на једну жену, био им је најбољи друг и пратилац, учитељ и вођа каквог су само пожелети могле. Дакле, ако заиста злостављаш своју жену, одмах престани, седи и нађи неко безболно решење за своје брачне проблеме.

هُوَ ٱلَّذِى خَلَقَكُم مِّن نَّفۡسٍ۬ وَٲحِدَةٍ۬ وَجَعَلَ مِنۡہَا زَوۡجَهَا لِيَسۡكُنَ إِلَيۡہَا‌ۖ

Он је Тај који вас је створио из једне особе, а начинио је њему сапутницу сличне природе да би могао да живи с њом (у љубави) (Сура Ел-А’раф 7:189)
Па живите с њима у љубави на овом свету док вас смрт не растави.

ادْخُلُوا الْجَنَّةَ أَنْتُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ تُحْبَرُونَ

Уђите у Џеннет сретни ви и ваше жене. (Сура Аз-Зукхруф 43:70)
Амиин, ја Раббел алемиин.

 

Овај интервју од 37 минута на турскоме језику можете погледати само на www.Saltanat.org. Изаберите на десном менију ‘Канал Т 12. децембар 2010 ‘. Видећете ЦЦ опцију поред опције за јачину тона у дну екрана, па изаберите титл на једном од осам понуђених језика. Кликните на АД опцију горњег десног угла екрана за превод на енглески уживо. Током Сухбаха уживо, опције на врху пружају и могућност директног аудио превода и на друге језике. У случају да видео више није ту, молимо погледајте у архиви сајта Салтанат ТВ. Салтанат ТВ је званични сајт Мевлана шејх Назима кога он лично надзире и одобрава.

Региструјте се на овој страници како бисмо Вам могли слати новости путем маила сваки пут када је нешто ново постављено на страницу. Такође нас можете пратити на Туиттер-у под именом СуфиХуб.
За репродукцију чланака са ове странице, молимо да тражите пристанак од СуфиХуб. Сажетке Сухбаха које желите да поделите (након пристанка) морате да репродукујете у целини, а њихов извор се мора назначити. Ни један део било којег од члана не може да се користи у комерцијалне сврхе без дозволе извора.
Сва права су задржана.

Latinica

Intervju sa Mevlana Šejh Nazimom
Intrigantan intervju sa Mevlanom
12. decembar 2010.

Euzubillah himineš-šejtan nirradžiim
Bismillah-hir Rahman-nir Rahiim
Esselamu aleikum ve rahmetullahi ve berekatuhu

(Mevlana je danas imao intervju za televiziju. Izostavio sam nevažne delove intervjua (kao kad je pitan za mišljenje o tome bi li Resulullah s.a.v.s, da je i danas živ, dozvolio da njegova supruga vozi auto) i samo sam odabrao delove intervjua, koji su poučni za sve nas.)

Pitanje: Zašto je svet danas u ovakvom stanju? Kako vratiti dobrotu?

Mevlana: Ljudi bi trebali biti dobra bića, ali oni insistiraju na tome da ne budu dobri. To je zato što čovek ne želi da napusti đavola, nego ga podržava bijavši mu pokoran. Đavo čoveku ne želi dobro. Sve patnje i zadese čoveka zato što đavo ljude vara predstavljajući im laž kao istinu, a istinu kao laž. Svako dobro delo prikazano je kao zlo, a svako zlo delo đavo promoviše kao dobru stvar. Uz širenje<

This entry was posted in 2010 @sr, Cухбax/Suhbah, децембар/decembar and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.